Välj en sida

Ta debatten för demokratin

Skriven av Magnus Hellmark

Kommunpolitiker för Centerpartiet med siktet inställt på Riksdagen. Enköping, Uppsala län och Sverige ska ha en levande landsbygd och ett blomstrande företagande - Kaffe och Politik! ☕️🍀

Publicerad 2018-04-26

I dagens Enköpings Posten (26/4-18) publicerades en insändare där jag efterlyser offentliga debatter inför valet och varför det är viktigt för demokratin i vårt lokalsamhälle.

http://www.eposten.se/asikt/ta-debatten-for-demokratin-unt4964583.aspx

INSÄNDARE. Ta debatten för demokratin

Den senaste tiden har det bland annat i sociala media förts en debatt om debatten, vilken ton som används och hur olika avsändare svartmålar sina meningsmotståndare istället för att fokusera på och debattera sakfrågorna. Att kunna bevittna en politisk debatt och kanske ställa frågor till politiker är viktigt för demokratin. Lokal politik är nog så viktig jämfört med rikspolitiken för kommunens medborgare.

En politisk debatt om sakfrågor, ideologi och visioner från samtliga partiers listettor är något som både Mats Alvemark och Mårten Wedebrand tidigare efterlyst i sina insändare. De och alla andra medborgare i kommunen vill få reda på var de olika partierna står i viktiga frågor. Vem vill göra vad om man vinner valet och vilka frågor kan fler partier enas kring – Vad vill politiken göra för Enköping?

varför inte ta steget fullt ut och arrangera offentliga valdebatter med olika teman fram till valet

Kommunfullmäktige kommer under sitt möte i maj att ha en allmänpolitisk debatt med två frågor, landsbygd och integration. Dörren för debatter med samtliga partiers listettor står nu således på glänt, varför inte ta steget fullt ut och arrangera offentliga valdebatter med olika teman fram till valet som Mats Alvemark föreslår?

Jag tänker att det är ett väldigt lovande koncept med debatter på olika teman och platser runt om i kommunen, där alla partier får möjlighet att bekänna färg och samtidigt kommer närmare väljarna. Ett inslag i debatterna kan vara att svara på ja- eller nej-frågor, kanske är just frågan om valdebatter en sån fråga?

Våga säg ja och ta debatten för demokratin.

Magnus Hellmark, Centerpartiet

Share This

Share this post with your friends!