Välj en sida

Vi gör skillnad i Svenska kyrkan

Skriven av Magnus Hellmark

Kommunpolitiker för Centerpartiet med siktet inställt på Riksdagen. Enköping, Uppsala län och Sverige ska ha en levande landsbygd och ett blomstrande företagande - Kaffe och Politik! ☕️🍀

Publicerad 2017-09-06

Centerpartiet har drivit på utvecklingen av den Svenska kyrkan mot en demokratisk öppen kyrka. Redan på 1950-talet var Centerpartiet starkt pådrivande för att kvinnor skulle få bli präster. Något som blev verklighet 1958.

Sedan 2010 har samkönade par rätt att vigas i kyrkan och Centerpartiet var starkt drivande till kyrkomötets beslut året före. När det 2015 var kris i Sveriges flyktingmottagande, var Centerpartiet starkt drivande för kyrkomötets beslut om 75 miljoner kronor extra till stöd för församlingarnas medverkan. Svenska kyrkans arbete blev värdefullt för tusentals nyanlända.

Kyrkomötets uttalande om att upprätthålla romers människovärde och tillgodose deras rättigheter kom till på Centerpartiets förslag. Karin Söder, tidigare utrikes- och socialminister, tog initiativet. Centerpartiet tog initiativ till att sänka rösträttsåldern i kyrkovalet till 16 år. Under mandatperioden 2013–2017 har Centerpartiet arbetat för fler solceller på kyrktaken. På många församlingshem och andra byggnader har solceller nu byggts.

Framåt kommer Centerpartiet att arbeta för att stärka styret i den lokala församlingen. På det sättet kommer besluten som rör församlingarna att fattas närmare människor som bor där. Centerpartiet kommer att fortsätta driva på för en öppen folkkyrka med den lokala församlingen som utgångspunkt.

Har du fått ditt röstkort? Använd det! På söndag den 17 september är det val, men du kan förtidsrösta under hela tiden fram till valdagen. Gå och rösta i kyrkovalet, din röst är viktig.

Magnus Hellmark (C) – Riksdagskandidat, Uppsala län

Share This

Share this post with your friends!