Välj en sida

11 och nu med politiskt fokus

Skriven av Magnus Hellmark

Kommunpolitiker för Centerpartiet med siktet inställt på Riksdagen. Enköping, Uppsala län och Sverige ska ha en levande landsbygd och ett blomstrande företagande - Kaffe och Politik! ☕️🍀

Publicerad 2018-03-18

Veckan som förflutit har som planerat varit lugn för mig, rent politiskt, tid för reflektion och familjeaktiviteter. Under onsdagskvällen hade jag ett trevligt möte med Enköpingsbygdens Centerkvinnor och deras nya styrelse. Inspirerande diskussioner kring politik, verksamhetsplanering och valkampanj. Tack för inbjudan, ni gav mig energi och vi ses snart igen.

På sociala media har dock politiken varit allt annat än lugn. Allt från att stoppa böneutrop till att förbjuda samtliga religiösa friskolor i Sverige och nyss basunerades att Hanif Bali (M) lämnar både Moderaternas partistyrelse och twitter!? Valrörelsen är igång för fullt.

Data som har koll på våra åsikter, intressen och köpvanor. En guldgruva för vilket som helst av de politiska partierna i valrörelsen

Lyssnade till ett inslag i kvällens Agenda där ett företag som heter Cambridge Analytica har jobbat med data mining av privat Facebook data från över 50 miljoner konton för att hjälpa Donald Trump kampanjen att manipulera opinionen och vinna presidentvalet 2016. Facebook har stäng av Cambridge Analytica tillgång till användardata. Data som har koll på våra åsikter, intressen och köpvanor. En guldgruva för vilket som helst av de politiska partierna i valrörelsen.

Mediastrateger som Brit Stakton och forskare som Marie Grusell tror att valet 2018 kan bli ett Facebookval eller i alla fall ett val mobiliserat via sociala media. Det kan mycket väl vara så, för demokratins skull hoppas jag på fler debatter med det talade ordet IRL. Redan vid valet 2010 kunde man se tendenser till vad Facebook kunde innebära för politiken, dock saknades den kritiska massan av användare som tillkom 2011/12.

Om jag ska reflektera kring diskussionerna från distriktsstyrelsens senaste möte så kommer valet ha många inslag som distribueras via social media, men långt i från allt. Traditionella media förekommer fortfarande tillsammans med hushållsutskick och jinglar för radio.

Vi politiskt engagerade har varit i valmode under en längre tid, nu gäller det att inte nöta på väljarna så att det stänger av helt innan valet. Lättare sagt än gjort, särskilt om man lägger till fake news och påverkansoperationer från både inhemska och internationella organisationer/stater.

Både personligen och i mitt arbetsliv försöker jag jobba stenhårt med reflektion och feedback, en organisation eller grupp som återkopplar erfarenheter lär sig och utvecklas så mycket fortare än övriga grupper. Kan man dessutom bemästra och fokusera sin kollektiva förmåga blir man i det närmaste oslagbar. Se till att ha en feedback kultur i din närhet.

Vad gäller min politiska framtid och planerade politiska gärning har jag reflekterat under en längre tid. Jag har bollat för och emot samt pratat igenom allt som hänt med kloka människor både innanför och utanför politiken. Det har varit tufft men också väldigt stärkande för mig egna skull. Jag har inte riktigt landat i allt ännu, men är helt på det klara med att jag nu med politiskt fokus kommer jobba med och driva de frågor som jag brinner för!

Veckan som kommer inleds med ett seminarium om Infrastruktur och IT i Riksdagen på tisdag, medlemsmöte på onsdag om det lokala ”centrumpusslet” i Enköping och avslutningsvis en heldags säkerhetsutbildning på torsdagen.

Magnus Hellmark, Centerpartiet

Share This

Share this post with your friends!