Välj en sida

23 och kraftvärmeverket

Skriven av Magnus Hellmark

Kommunpolitiker för Centerpartiet med siktet inställt på Riksdagen. Enköping, Uppsala län och Sverige ska ha en levande landsbygd och ett blomstrande företagande - Kaffe och Politik! ☕️🍀

Publicerad 2018-06-10

Besökte under torsdagskvällen personalen på Ena Energi. Jag initierade mötet och bjöd in övriga partier efter en inledande kontakt med personalen tidigare i veckan. Det var representanter från C, L, M och MP som alla fick lyssna till personalens synpunkter, ställa frågor och diskutera för och nackdelar med en försäljning och övriga möjliga alternativ.

Konstaterar att jag står upp för ett NEJ till försäljning med nuvarande förutsättningar

Då den politiska processen lämnar en del i övrigt att önska var det mycket bra att få lyssna till personalens synpunkter. Konstaterar att jag står upp för ett NEJ till försäljning med nuvarande förutsättningar. Ett nej i nuläget ger en möjlighet till att ta ett långsiktigt hållbart beslut som blir bra för Enköping, ett beslut som möjliggör en öppen process där alla partier i kommunfullmäktige får samma förutsättningar att medverka. Möjlighet att återbesöka förslaget om en samverkanslösning med Mälarenergi.

Troligen skulle en samverkanslösning vara ett bättre alternativ. Idag har vi en anläggning som är välskött med kompetenta resurser som borgar för ett bra vinstuttag framåt.

Det finns få fördelar med en försäljning förutom att snabbt få loss pengar. Men om man ändå vill genomföra en försäljning så bör det vara långsiktigt och hållbart med en köpare som har samma syn på verksamheten, exempelvis Mälarenergi. Troligen skulle en samverkanslösning vara ett bättre alternativ. Idag har vi en anläggning som är välskött med kompetenta resurser som borgar för ett bra vinstuttag framåt. Livslängden på anläggningen hänger på vilket underhåll man sätter in, fortsätter man som idag så skjuter man hela tiden brytgränsen framför sig för när kostnaderna blir för höga för underhållet och det är billigare att bygga nytt.

På den negativa sidan ligger att en försäljning enbart ger en engångssumma, hur tänker man hantera pengarna och vad tänker man göra med köpeskillingen, det finns det ingen presenterad plan på. Är värderingen rätt? Varför så bråttom att sälja? En övrig fråga som inte är hanterad är krisberedskapsfunktionen som kraftvärmeverket utgör, leverans av värme, varmvatten och el till Mälardalen ska ersättas av ett bolag som enbart har intresse av att leverera värme i en framtid. Är det rimligt?

Uppfattningen är att nuvarande verksamhet med ny inriktning på styrningen för verksamheten kan hantera att bygga upp kapital för framtida utveckling i kommunal regi

Uppfattningen är att nuvarande verksamhet med ny inriktning på styrningen för verksamheten kan hantera att bygga upp kapital för framtida utveckling i kommunal regi. Visst kan det också innebära höjda priser för abonnenter beroende på exempelvis bränslebyten, men jag tror att det är mer accepterat med höjningar om bolaget är kvar i kommunal ägo och en samverkan inleds med andra än om verksamheten är såld till exempelvis Värmevärden. Nu är inga prishöjningar aviserade och det ska ses som ett ”worst case scenario”.

Anton Hellmark, CUF och Magnus Hellmark, C

Lördag förmiddag spenderades på torget med CUF Enköping för att kampanja för #kryssahellmark och hjälpa Centerkvinnorna att sälja lotter och svara på politiska frågor, varmt och skönt med många bra samtal. Många är oroliga kring frågan om försäljningen av Ena Energi, men också den nya gymnasielagen och vinstbegränsningar inom vård/skola diskuterades. Det börjar röra på sig och det är bra att väljarna frågar och tar reda på vart respektive parti står och vill göra i framtiden, efter valet.

Jag vill ha reda på vad du tycker att politiken kan göra för hela Enköpings kommun

Under veckan som kommer kommer jag att dela ut ett lite försenat miljöpris till en värdig mottagare och vill du träffar mig kommer jag mycket troligen vara på torget om lördagen, passa på och kom och prata med mig om den fråga som är viktigt för dig. Jag vill ha reda på vad du tycker att politiken kan göra för hela Enköpings kommun. För den som undrar, så kommer det bli en turné ut i kommunen inom en snar framtid! Vill du läsa mer om mig och min politik? Klicka här – Vem är jag i politiken?

För övrigt anser vi att du #framåt ska #kryssahellmark i #val2018 för ett nytt nära ledarskap!

Magnus Hellmark, Centerpartiet

Share This

Share this post with your friends!