Välj en sida

Bakåt istället för framåt?

Skriven av Magnus Hellmark

Kommunpolitiker för Centerpartiet med siktet inställt på Riksdagen. Enköping, Uppsala län och Sverige ska ha en levande landsbygd och ett blomstrande företagande - Kaffe och Politik! ☕️🍀

Publicerad 2019-03-11

Politik och demokrati

Politik och demokrati, är det något för alla eller är det avsett att vara för några få utvalda? Demokrati betyder ju ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val. En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift.

Jag hade inför årsmötet fått frågan från valberedningen om att ställa upp som ordförande efter att under flera år varit kretsens vice ordförande

Grunden för den svenska folkrörelsen är en tro på individens vilja och kunnande. Den lilla människan ska själv kunna skapa sin framtid, genom skola och utbildning, genom eget arbete, genom det demokratiska valet. Det spelar ingen roll om man är man eller kvinna, rik eller fattig, borgare eller bonde. Det är själva människovarandet som är det som skapar den jämlika rätten att vara samhällsmedborgare. Varje människa är unik och oändligt värdefull.

Engagera sig i en folkrörelse?

Varför lyfter jag då en fråga om politik och demokrati och varför ställer jag mig frågan om vem som borde syssla med politik och engagera sig i en folkrörelse?

Det som hände har fått mig att må riktigt uselt, en känsla och en upplevelse av att inte vara önskvärd, en känsla som inte går att släppa än idag

Grunden till att jag lyfter mina funderingar utgår från mina reflektioner av en mycket märklig händelse som utspelade sig vid Centerpartiets årsmöte i Enköping. Jag hade inför årsmötet fått frågan från valberedningen om att ställa upp som ordförande efter att under flera år varit kretsens vice ordförande, jag hade tackat ja och såg fram emot årsmötet och en bra förändring framåt. Vad som istället utspelade sig den kvällen var något mellan en ”polsk riksdag” och en Kafka-liknande maktdemonstration – ”Det såg jag inte komma”

Medlemmar från den ”innersta kretsen” anklagar valberedningen och andra medlemmar för både det ena och det andra. Man bombarderar friskt på enligt ett väl inövat mönster. Utan motivering eller förklaring förkastar man helt min kandidatur och lyfter istället in sin egna, något avdankade kandidat – ”Det såg jag inte komma”

Allt jag hade medverkat till var att svara ja på frågan från valberedningen

Vad har jag gjort för fel för att med mer eller mindre odemokratisk medel och utan någon förklaring tryckas undan på det sättet? Allt jag hade medverkat till var att svara ja på frågan från valberedningen. Det som hände har fått mig att må riktigt uselt, en känsla och en upplevelse av att inte vara önskvärd, en känsla som inte går att släppa än idag. Jag har inget svar på min fråga utan kan bara konstatera att delar av Centerpartiet är emot förändringar och vill gå bakåt istället för framåt! – ”Det såg jag inte komma”

Färre engagerar sig i politiska partier

Trenden visar på att allt färre engagerar sig i politiska partier och i folkrörelser i allmänhet. Att den här typen av maktstrukturer då fortfarande tillåts att finnas kvar och verka helt oemotsagda är mycket beklagligt för både politiken och demokratin. Oskrivna regler som anpassas via godtycklighet ena dagen och via hård regelstyrning andra dagar, för att passa en specifik agenda – Det spär på politikerföraktet och hindrar oss från att bli fler inom politiken!

Att få fler att tillsammans engagera sig inom politiken, att få fler medlemmar till Centerpartiet, det borde utan minsta tvekan vara prio ett. Är man osäker på hur Centerpartiet ser på saken så kan man med fördel ta sig tiden att studera både våra stadgar och arbetsordning som är tydliga redan från de första paragraferna…

§1 Grundidé – Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för Centerpartiets politik. Vi tror på varje människas rätt och förmåga att själv forma sin egen framtid. Ansvar för varandra och för naturens ekosystem ska vara vägledande när samhället formas.

§2 Syfte – Centerpartiet är ett politiskt parti och en öppen folkrörelse som inom sin organisation samlar och engagerar människor som tillsammans vill arbeta för en samhällsutveckling i enlighet med de värderingar och slutsatser som finns i Centerpartiets idéprogram.

I förorden står också att läsa; Politiskt arbete i Centerpartiet utgår från var och ens vilja och möjlighet att engagera sig. Det politiska engagemanget kan se olika ut. Genom att främja nya initiativ och kreativitet bland människor som vill verka för Centerpartiets politiska idéer utvecklas en politisk folkrörelse för framtiden.

Mats, jag beundrar dig!

I en tidigare kommentar på Facebook som jag gjorde på ett inlägg av en kär vän och Centerkollega, som hade hamnat i en liknande situation, hade jag ännu inte landat i vad som hänt och begränsade mig i någon slags foglig anda…

Mats, jag beundrar dig och hur du har hanterat situationen 💚 liksom för mig finns inget alternativ till Centerpartiets politik som är rätt väg framåt. Jag skulle vilja berätta om en liknande situation med små människor som är rädda för förändring, men jag inser att det bara skull användas emot mig och fler nedvärderande etiketter skulle klistras på min rygg och helt kväva det engagemang som finns kvar. Att inte kunna engagera sig på riktigt för att det finns små grupperingar som blockerar utveckling kommer bara göra att färre och färre engagerar sig inom politiken och spä på politikerföraktet. Du har helt rätt i att ett engagemang ska kännas bra och rätt, Centerpartiet ska vara ett välkomnande och öppet parti och inte ett som stänger dörrar och exkluderar. Jag tror på förändring framåt! 🍀

Nu när jag landat känns det mer rätt än någonsin att berätta om mina reflektioner. Det är värt så mycket mer att kämpa vidare för det jag tror på och driva mina frågor än att sätta sig ner och ge upp. Politik och demokrati är något för alla och inte enbart för några få utvalda – Det såg jag komma!

Fortsatt framåt

Vill du läsa mer om mig och min politik? Klicka här – Vem är jag i politiken? Nyfiken på de frågor jag driver, på mig eller vill du bjuda in mig till ett möte? Kampanjen för #kryssahellmark slutade inte bara för att valet är över, nu gäller val 2022! Jag kommer besöka olika platser i vår kommun och ute i länet under mandatperioden, håll utkik efter fler event på facebook och hör av dig till mig om du/ni vill boka in ett möte.

Magnus Hellmark, Centerpartiet

Share This

Share this post with your friends!