Välj en sida

38 och en ny valrörelse

Skriven av Magnus Hellmark

Kommunpolitiker för Centerpartiet med siktet inställt på Riksdagen. Enköping, Uppsala län och Sverige ska ha en levande landsbygd och ett blomstrande företagande - Kaffe och Politik! ☕️🍀

Publicerad 2018-09-28

Valrörelsen är död, leve valrörelsen!

Dammet har just lagt sig och resultaten börjar sätta sig runt om i Sverige. Ett förvånansvärt jämt resultat som gör det knepigt att få till stabila majoriteter. Inget är ju naturligtvis omöjligt, det tar bara lite längre tid och kostar mera. För egen del har jag genomfört en val- och kampanjutvärdering, alltid viktigt att följa upp utfört arbete, ta vara på ”lessons learned” för att lyckas bättre nästa gång.

Om vi tittar på Centerpartiet i Enköpings valresultat vart det glädjande en ökning med +1,88% från 9,83% [2014] till 11,71% [2018] (källa: val.se) vilket gav oss ett mandat åter. Smolket i bägaren är att trots allt så har vi ridit på den nationella trenden, den positiva valrörelsen, och inte helt gjort jobbet själva eller vunnit av egen kraft. Det kan låta destruktivt och pessimistiskt, men det är något vi måste ta med oss när vi utvärderar valet inför 2022. Vissa åtgärdar måste till i närtid och andra måste gå från att vara engångsföreteelser till kontinuerliga verksamhet.

Jag tänker att en frigörelseprocess är på sin plats, att gamla grupperingar släpper taget och låter de nyvalda och framåtsträvande krafterna få jobba och utvecklas

Att gå fram som ett team eller ett lag är också något som behöver finnas med till nästa valrörelse. Jag och några till med mig lyfte detta internt i valrörelsen, men det gick inte att nå framgång till en förändring. Det var och är fortfarande låsta positioner hos valledningen. Att peka på personvalskampanjer som ett misslyckande för gruppen är bara klumpigt och lumpet. Vi ska lyfta personvalskampanjer och samtidigt gå fram som ett team. Misslyckande kopplat till valrörelse och valresultat landar tungt på ett uselt arbete av nomineringskommittén och etikettsbrott i densamma.

Jag tänker att en frigörelseprocess är på sin plats, att gamla grupperingar släpper taget och låter de nyvalda och framåtsträvande krafterna få jobba och utvecklas. Det är förkastligt för utvecklingen att ha styrning utifrån som påverka inriktning och i stor sett alla beslut, det hämmar och lägger en våt filt över det politiska engagemanget. Låt baksätesförarna åka färdtjänst och hitta andra engagemang istället!

Politisk rivstart

I det vakuum som nu är, från valresultatet fram till ett nytt styre är på plats, har jag all tid i världen till att utveckla och prioritera min egen politik och synkronisera den med Centerpartiets. Om vi kommer att styra i majoritet eller fortsätta jobba i opposition är som sagt inte klart i detta nu. Det viktigaste att ta tag i från dag ett är ekonomin, att få till en ansvarsfull politik som blir långsiktigt hållbar. För att nå en budget och ett resultat i balans så måste vi prioritera, gärna ur ett hela-kommunen-perspektiv så att vi får med oss landsbygden när vi pratar utveckling.

Den sista pusselbiten ligger i att vi behöver få hjulen att snurra, samverka med företagen och näringslivet. Det är där jobben skapas och ju fler som jobbar ju mer skatt har vi till att utveckla hela Enköpings kommun, med en budget i balans

Jag tänker att om vi ska få ordning på ekonomin behöver vi titta över den kommunala verksamheten, tjänstemannaorganisationen, och se om all verksamhet som bedrivs är kopplad till uppdraget och om den är effektiv eller kan effektiviseras. Kärnverksamheten för kommunen bör vi satsa på, det vill säga skola, vård & omsorg och socialtjänst. Den sista pusselbiten ligger i att vi behöver få hjulen att snurra, samverka med företagen och näringslivet. Det är där jobben skapas och ju fler som jobbar ju mer skatt har vi till att utveckla hela Enköpings kommun, med en budget i balans.

Europavalet 2019

Val till Europaparlamentet äger rum 23-26 maj 2019. För svensk del betyder det att EU-valet genomförs söndagen 26 maj. Beslut om datum togs formellt av Europeiska rådet i juni 2018. Jag har valt att tacka ja till att kandidera efter att ha blivit nominerad. Vad det leder till är osäkert, men jag har tiden, engagemanget och internationell erfarenhet.

Förhoppningsvis kommer det bli fler Centerpartister till EU som kan gör Fredrick Federley sällskap. Många på listan är meriterade och kommer göra ett bra jobb, det känns tryggt inför framtiden

Just nu pågår en intern medlemsomröstning och sen ska nomineringskommittén jobba fram ett förslag till lista, Den 17 december 2018 fastställer förtroenderådet valsedel till europavalet samt fattar beslut om valmanifest. Förhoppningsvis kommer det bli fler Centerpartister till EU som kan gör Fredrick Federley sällskap. Många på listan är meriterade och kommer göra ett bra jobb, det känns tryggt inför framtiden.

Fortsatt framåt

Vill du läsa mer om mig och min politik? Klicka här – Vem är jag i politiken? Nyfiken på de frågor jag driver, på mig eller vill du bjuda in mig till ett möte? Kampanjen för #kryssahellmark slutade inte bara för att valet är över, nu gäller val 2022! Jag kommer besöka olika platser i vår kommun och ute i länet under mandatperioden, håll utkik efter fler event på facebook och hör av dig till mig om du/ni vill boka in ett möte.

Magnus Hellmark, Centerpartiet

Share This

Share this post with your friends!